شادیار خدایاری
فناوری تنها راهی است که می تواند به سرعت زندگی افرادی را که با ناتوانی جسمانی مواجه هستند بهبود بخشد و به آنها کمک کند مستقلتر و با کیفیت بهتری زندگی کنند.
شادیار عزیز، از چه سالی وارد فعالیت‌های رایانه‌ای شدی؟
از سال ۱۹۹۵ که اولین کامپیوترم را خریدم.
کمی از فعالیت‌هایت برای ما توضیح دهید.
این روزها بیشتر وقت خود را در دانشگاه صرف مطالعه دانش کامپیوتر و برنامه‌نویسی می‌کنم. نوازندگی پیانو و آهنگسازی نیز انجام می‌دهم. بخشی از وقتم را به تدریس موسیقی کلاسیک می‌گذرانم. چند سالی به عنوان منتقد هنری و خبرنگار در جراید تخصصی موسیقی فعالیت کرده‌ام.
با توجه به سابقه طولانی‌ای که داری و وضعیت ویژه‌ای که داری آیا کدنویسی و یادگیریش برات سخت نبوده؟
نه چندان سخت نیست، کد نویسی بیشتر نوعی نگارش متنی است. اما آنجا که در مورد رابط کاربری و ظاهر آن باید تصمیم‌گیری کرد یا در طراحی ظاهری صفحات وب کمی مشکل وجود دارد.
در مورد فعالیت‌های انجمن مجازی نابینایان بیشتر توضیح بدهید.
سایت مرکز مجازی نابینایان ایران، به عنوان یک پایگاه جامع با هدف آگاهی‌رسانی و بهبود سطح زندگی افراد نابینا و کمبینا با بهره گیری از فناوری‌های رایانه‌ای، در تاریخ ۲۰۱۱/۱۰/۲۱ و به همت احسان اسماعیلی، محمود هژبری و شادیار خدایاری، با هزینۀ شخصی ایشان راه‌اندازی گردید.
این سایت به هیچ سازمان دولتی یا خصوصی وابسته نیست.
دستآوردهای کنونی این پایگاه
  1. پروژۀ eSpeak فارسی:
    ساخت فایل‌های صوتی و متنی آموزش و معرفی پروژه NVDA
    ترجمه رابط کاربری پروژه NVDA
  2. آموزش استفاده از نرم‌افزارهای کامپیوتری و موبایل به افراد نابینا و کم‌بینا
  3. گردآوری و ارائۀ نرم‌افزارهای ویژۀ نابینایان و کم‌بینایان
  4. ایجاد محیط مناسب جهت گفتگو و پاسخ به پرسش‌های کاربران در زمینه‌های مذکور
چرا با توجه به سختی‌های موجود برای تولید نرم‌افزارهای متناسب با کم‌بینایان و نابینایان، باز هم این مسیر رو ادامه می‌دهید؟
چون از نظر من تنها راهی است که می‌تواند به سرعت زندگی افرادی را که با ناتوانی جسمانی مواجه هستند بهبود بخشد. و به آنها کمک کند مستقل‌تر و با کیفیت بهتری زندگی کنند.
آیا نکته‌ای هست که برای فعالان وب فارسی زبان بخواهید بیان کنید؟
بله می خواهم از طراحان صفحات وب پارسی بخواهم در طراحی صفحات وب به استانداردهایی که تمامی طراحان وب در تمام دنیا آنها را رعایت می کنند و به web site Accessibility معروف است توجه کنند. در حال حاضر اقلب سایت های دولتی و عمومی ایرانی همچون سایت بانک ها که من با آنها تا کنون مواجه شده‌ام، بطور کامل برای افرادی با معلولیت دسترس‌پذیر نیستند. به طور خلاصه رعایت این قواعد باعث خواهدشد که افراد معلول بتوانند از یک وب‌سایت براحتی و مانند دیگران استفاده کنند. حال چه نابینا باشند چه نا شنوا یا دیگر معلولیت‌های جسمانی.
این توصیه ها تنها چند تغییر جزئی در کدهای صفحات را باعث می‌شوند و یادگیری و بکارگیری آنها بسیار ساده است. اما تاثیر عمیقی در قابل استفاده کردن یک وب‌سایت برای افراد معلول را به همراه دارند.
حتی سایتهایی وجود دارند که می توانند صفحات وب را از این نظر بطور خودکار بررسی کنند و توصیه هایی را برای بهبود دسترس‌پذیری آنها ارائه کنند.
از این گذشته اخیرا تمایل بیمار گونه‌ای میان بسیاری از طراحان وب و شرکت‌ها پارسی زبان برای استفاده از Captcha یا همان تصاویر امنیتی در صفحات وب ایجاد گشته است. و هر جا که می شود از آن استفاده می کنند در حالی که این روش دسترس‌پذیری صفحات وب را برای افراد نابینا از بین می‌برد. چون نرم‌افزارهایی که صفحات را برای افراد نابینا می‌خوانند قادر به تشخیص حروف این تصاویر نیستند.
این تصاویر امنیتی زمانی بکار گرفته می‌شوند که واقعا ضروری هستند و راه دیگری نیست. مثلا شما در اولین تلاش خود برای ورود به gmail yahoo msn هرگز با تصاویر امنیتی مواجه نمی‌شوید اما اگر چند بار سعی کنید و نام کاربری یا گذر واژه خود را به درستی وارد نکنید سیستم برای ورود به شما تصویر امنیتی نشان می‌دهد. اما شما برای انجام یک پرداخت اینترنتی از طریق درگاه پرداخت بانک‌های ایرانی یا ورود به حساب کاربری خود در سایت‌های بانک‌های ایرانی نیاز به پر کردن تصویر امنیتی دارید. در حالی که شما حتی زمان استفاده از visa american master card با تصاویر امنیتی مواجه نمی‌شوید.
از زمانی که برای پاسخ به این سوالات صرف‌کردی سپاسگزاریم، برایت آرزوی موفقیت داریم.

بیشتر بخوانید

وبلاگ کیمیاگر: قصه اپلیکیشن کیف پول سخنگو- سعید زارعیان، مدیر پروژه کیف پول سخنگو